top of page
TERMINALI
Kontejnerski terminal i generalni tereti

Kontejnerski terminal

Najveći i najvažniji terminal obuhvata 2/3 Gata 1. Graniči se sa operativnom obalom na jugu, željezničkim saobraćajnicama 2163 i 2164 na sjeveru, čelom Gata 1 na zapadu i saobraćajnicom I-I na istoku.
Terminal je opremljen za istovar, pretovar i utovar kontejnera.
Punjenje i pražnjenje kontejnera se odvija i na otvorenim i u zatvorenim skladištima, zavisno od robe i potrebnih metoda pretovara.
Na Kontejnerskom terminalu postoji instalirani sistem video nadzora koji obezbjeđuje maksimalnu bezbjednost i sigurnost kontejnera.

Kontejnerski terminal i generalni tereti

Terminal za generalne terete

 

Terminal za generalne terete obuhvata Gatove 1 i 2 koji su, u pogledu prostora i opreme, adekvatni za prihvat i otpremu razne vrste generalnih tereta.

Terminal za generalne terete uključuje zatvorene i otvorene skladišne sisteme i pretovarno-operativni prostor.

Kontejnerski terminal i generalni tereti

Drvni terminal

Dosadašnje​ iskustvo u radu ovog t​erminala je dokazalo idealne karakteristike  tehnoloških rješenja u načinu skladištenja, manipulacija i funkcionalnosti objekta, a pogotovu sklad sa mikroklimatskim uticajima, tako da se sušenje i čuvanje gradje obavlja u gotovo idealnim uslovima.​

Terminal je idealno povezan drumskim i željezničkim saobraćajnicama i opremljen kompletnom mehanizacijom. Skladišta su obelježena u skladu sa softverom za praćenje rada ovog nezavisnog lučkog terminala koji, osim Kompaniji, omogućuje i komitentu uvid u stanje robe na skladištu i komunikaciju sa operativom terminala.

TERETI
Kontejnerski terminal i generalni tereti

Svjetsko tržište svježeg voća i povrća je izuzetno zahtjevna industrija, dobro organizovana, sa velikom koncentracijom, ali i sa velikom isplativošću. Voće, tačnije banane, dolaze frigo kontejnerima iz Južne Amerike (Ekvador, Kostarika ) za potrebe tržišta Balkana.​

Popularnost konzumiranja svježeg voća i povrća u svijetu iz godine u godinu raste, a cilj AD "Port of Adria" je da adekvatno odgovori zahtjevima tržišta i da u predstojećem periodu realizuje izradu terminala za kondicionirane terete.

Kontejnerski terminal i generalni tereti

I danas se osjeća miris kafe u vazduhu prilikom pretovara u luci.Tržište kafe raste po stopi od 20 odsto godišnje. Godišnje se proizvede više od sedam miliona tona sirove kafe, odnosno oko 130 miliona vreća.

Zahvaljujući popularnosti ovog napitka, Brazil se izdvaja kao vodeći izvoznik.

Poslednjih godina kafa u našu luku pristiže kontejnerima gdje se obavlja pretovar, skladištenje i razne dodatne radnje koje zahtjeva ova vrsta tereta.

Kontejnerski terminal i generalni tereti

Šećerna industrija sa prometom od 18 miliona tona, čini 13% svjetske proizvodnje.

Među najveće proizvođače šećera u svijetu spadaju Brazil, Indija, Alžir ...

AD "Port of Adria" uspješno odgovara zahtjevima tržišta u dijelu pretovara i skladištenja tereta.

Krajnji korisnici su zemlje regiona (Bosna, Kosovo, Albanija...). Pretovar šećera kao nepaletizovanog tereta je konstantno u porastu.

Kontejnerski terminal i generalni tereti

AD "Port of Adria" pruža usluge pretovara i skladištenja cementa pakovanog u vreće koje su složene na palete.

Dominantan je konvencionalni transport ovog tereta koji se posredstvom više uvoznika transportuje iz Grčke i Hrvatske i distribuira na teritoriji Crne Gore.

 

Kvantitativni pokazatelji ukazuju na stalni rast u prometu cementa preko naše luke, prateći rast investicionih infrastrukturnih  i građevinskih projekata u u Crnoj Gori i zemljama zaleđa.

Kontejnerski terminal i generalni tereti

Promet drvnih proizvoda se obavlja preko specijalizovanog skladišta i terminala AD "Port of Adria" koji ispunjavaju sve uslove potrebne za adekvatan smještaj, sortiranje, sušenje i pretovar ove vrste tereta.

U ukupnom prometu drvnih proizvoda, preovlađuje tvrdo rezana građa (bukovina), a veoma je malo učešće meke rezane građe (jela, smča itd...)

Drvo i drvni proizvodi koji se transportuju preko KTGT su porijeklom iz Srbije i Crne Gore, a najveća uvozna tržišta su Bliski Istok (Izrael), Kina i Sjeverna Afrika (Egipat, Maroko i Tunis).

U novije vrijeme, došlo je do značajnih promjena u načinu slaganja i prevoza građe morskim putem.

Osim u slučaju drvenih trupaca, građa je pakovana u pakete i složena na letvice za prosušivanje, a veće je i sve zastupljenije učešće kontejnerskog transporta građe u odnosu na konvencionalni vid prevoza.

Kontejnerski terminal i generalni tereti

Performanse Terminala za generalne terete utemeljene na dugogodišnjoj praksi u prekrcaju raznih vrsta metala, predstavljaju važan resurs naše kompanije.

 

U posljednjih nekoliko godina, usljed globalne krize i fluktuacija na tržištu, promet ovih vrsta tereta sa gravitacionog područja bilježio je značajan pad. Upravo zbog dinamičnosti koja je svojstvena metalskoj industriji, u našoj kompaniji posebna pažnja se posvećuje ovom tržišnom segmentu i naglašena su očekivanja u smislu aktiviranja poslovnih aranžmana sa vodećim privrednim subjektima u regionu.

 

Istovar sa broda, skladištenje i otprema metalnih proizvoda:

AD "Port of Adria" obavlja usluge istovara i skladištenja metala koji se transportuju iz zemalja bivšeg SSSR i Dalekog istoka za potrebe uvoznika u regionu Balkana i to: standardni aluminijski i cink ingoti, aluminijski trupci, ''T'' ingoti, slabovi i ploče. Čelična toplo valjana i hladno valjana traka (koils) u našu luku se dopremaju iz Indije i Kine, a nakon toga, distribuiraju u region.

 

Skladištenje i utovar na brod metalnih proizvoda:

Nakon privremenog (jednogodišnjeg) prekida u proizvodnji HV i TV trake našeg strateškog partnera iz Srbije, nastavljena je izvozna aktivnost ove kompanije i naša dugogodišnja saradnja. Ovo uspješno partnerstvo jedno je od temeljnih nosilaca sve raznovrsnijeg i profitabilnijeg uslužnog portfolia AD "Port of Adria" koji podržava aktivnosti metalske industrije.

logo_edited.png
bottom of page