top of page

LIEBHERR P137 WS L – SUPER

Port of Adria AD Bar sa zadovoljstvom najavljuje zvanično puštanje u operativni rad novog kontejnerskog krana – Liebherr P137 WS L-Super.

Puštanjem u operativni rad novog krana, Port of Adria utrostručuje produktivnost u rukovanju kontejnerima.

Tip krana je P137, portalnog je tipa i ima dohvat od 137 stopa (42 m), dovoljno da dohvati 14. kontejnerski red na brodu. Ima dohvat prema od 14 m prema kopnu i nosivost od 68 t sa kukom, 40 t kada podiže jedan kontejner i 60 t kada podiže dva. Kran je opremljen nerazdvajajućim sprederom za pretovar dva dvedesetostopna kontejnera.

Prije privatizacije, raspoloživi kontejnerski kran bio je u mogućnosti prosječno da izvrši 17 – 18 pokreta na sat. Nakon realizacije planiranih investicija uključujući terminalski softver, horizontalnu mehanizaciju, kupovinu Gottwald HMK 260 E pokretne lučke dizalice - univerzalne mašine koja može da rukuje kontejnerima, a sada nabavkom novog Liebherr SSG krana, Port Adria će povećati efikasnost i sada može izvršiti prosječno 50 pokreta na sat.

Novi kontejnerski kran proizvela je renomirana njemačka kompanija Liebherr. Dopremljen je u Port of Adria početkom februara 2017. godine. Težak je 995 t, visok 59,5 m, a njegova montaža je trajala 8 nedjelja.


PORT ADRIA je postala član Global Ports Holdinga (GPH), vodećeg operatera sa raznovrsnim portfoliom kruz i komercijalnih luka u Mediteranu, Atlantiku i Azisko-pacifičkom regionu. Kao najveći svjetski operator kruz luka, GPH ima portfolio od 12 kruz i 2 višenamjenske luke (kruz i komercijalne) u 8 zemalja. Zvanične komercijalne luke su Port Akdeniz - Antalija, Turska i Port of Adria - Bar, Crna Gora. Od maja 2017. godine, Global Ports Holding se kotira na Londonskoj berzi, a strateška namjera je širenje prema Karibima i Aziji.

PORT OF ADRIA predstavlja važnu kariku u lancu intermodalnog transporta u regionu, zbog svoje povezanosti sa prugom Bar – Beograd, mrežom drumskog saobraćaja i svim povlasticama poslovanja u Slobodnoj zoni koja obuhvata čitavu teritoriju Port of Adria.

PORT ADRIA je od januara 2014. godine realizovala niz investicija uz podršku kompanije Global Ports Holding. To uključuje nabavku nove horizontalne i vertikalne mehanizacije i opreme, rehabilitaciju infrastrukture, ulaganje u najnovije IT i softverske sisteme, upravljanje bezbjednošću, sve u cilju poboljšanja kvaliteta usluge i uslova rada zaposlenih kroz modernizaciju radnog prostora i primjenu savremenih tehnologija.